2021-09-05 11:10:41• hírek • Szatmár.ro

Kerekítő mintaintézményekként működnek szeptembertől Szatmárnémeti református óvodái

Fotók: facebook.com/refiszatmar
Fotók: facebook.com/refiszatmar

Kerekítő mintaóvodaként folytatják munkájukat az idei ősztől Szatmárnémeti református óvodái: szombaton fel is került az ezt jelző embléma mind a négy szatmári református óvoda épületére.

Szeptember 3-án J. Kovács Judit drámapedagógus a Kerekítő módszer kidolgozója, Budapestről Szatmárnémetibe látogatott, ahol továbbképzést tartott a pedagógusoknak, bemutatva módszerét és a bábozás alapjait – tájékoztatta szerkesztőségünket Szilágyi Noémi óvodavezető.

A pénteki nap folyamán, a továbbképzést követően egy zenés-mondókás-bábos műsort is tartottak a tanintézmény gyermekeinek.



A pénteki programot az Interbrofarm támogatta.

De miről is szól a Kerekítő?

A Kerekítő az óvodai-bölcsődei élet mindennapjait színesíti a magyar népi mondókákkal, dalokkal, Kerekítő-manó hétköznapi és jeles napi bábjeleneteivel, a könyvcsalád köteteivel való ismerkedéssel. Mindezekkel hozzájárulva a gyerekek érzelmi-, művészeti-, és zenei neveléséhez, olvasóvá válásukhoz és néphagyományunk őrzéséhez.

A Kerekítő módszer igazi élménypedagógia Kerekítő-manó bábfigurájával az élen, aki folyamatos inspirációt jelent a gyerekeknek és az óvodapedagógusoknak egyaránt. A gyerekek jó barátja, aki csoportbábként van jelen a gyerekek mindennapjaiban, közvetetten segít a közösségformálásban, és az érzelmi intelligencia fejlesztésében is.

A Kerekítő pedagógiai program egy hosszútávú együttműködés a mintaintézményekkel, amiben a népi mondókák kiemelt szerepet kapnak. A népi mondókák, az ölbeli játékok a bizalom, az érintések és az önfeledt összenevetések ideje. A kapcsolódás művészete.

A kisgyermekkori zenei, művészeti és érzelmi nevelés kulcsfontosságú a gyerekek életében. Azok az óvodák és bölcsődék kapják meg a mintaintézményi minősítést, ahol, minden csoport, mintacsoporttá válik.

A Kerekítő módszer, melyhez továbbképzést biztosítunk, jól motiválja a legkíváncsibb örökmozgókat és a legvisszahúzódóbb gyerekeket is. A mondókázás és bábozás személyiségfejlesztő hatására nagyban épít.

A mindennapokban a csoport életét átszövi a kedves figura, akivel könnyen azonosulnak a gyerekek. Kerekítő manó figurája az óvodában ének-zene, játék, külső világ tevékeny megismerése, mozgás, mintázás mesélés vagy verselés kapcsán is életre kelhet. A bölcsődei életben pedig spontán bukkan fel igazodva a gyerekek pillanatnyi játékához, érdeklődésükhöz.

A Kerekítő könyvcsalád kötetei a szabad polcon is elérhetők a gyerekek számára, hogy kedvükre forgathassák.

A mondókás könyvcsalád, mely népi eredetű, ölbeli játéktárunk és mai mondókák felelevenítésére jött létre 2009-ben. 2021-ben húsz, a hetvenéves múlttal rendelkező Móra Kiadónál megjelent könyvből áll, melynek gazdája: J. Kovács Judit drámapedagógus, foglalkozáshálózat, és programvezető.

A Kerekítő első kötete megkapta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Szép Magyar Könyv 2009 díját gyermekkönyv kategóriában és különdíjas lett a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány jóvoltából. Több kiadvány hanganyaga a honlapon is elérhető. Az oldalakon bujkáló Kerekítő manóval 2-7 éveseknek szóló mesekönyvekben is találkozhatunk.

Ősztől Szatmárnémeti minden református óvodája bekapcsolódik ebbe az innovatív programba, a tanintézmények összes óvodapedagógusának részvételével.















Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: